Eğitim kütüphanesiTMS 16
TMS 16

Maddi Duran Varlıklar

Bir varlığın ilk maliyetini satın alma bedeli ve doğrudan giderlerden kurun.

4 dk · Kısa dersÜcretsiz erişim

Bir makinenin faturası başlangıç noktasıdır. Bu kısa derste varlık olarak kayda alma koşullarını ve ilk maliyetin nasıl oluştuğunu inceleyeceğiz. Örnek ve kontrol sorusu bu ders için hazırlanmıştır; geçmiş sınav sorusu değildir.

BÖLÜM 01

Önce varlığın kullanımını tanımlayın

Üretim, hizmet, kiraya verme veya yönetim amacıyla birden fazla dönem kullanılacak fiziksel kalemler maddi duran varlık değerlendirmesine girer. Kayıt için gelecekte ekonomik yarar sağlanmasının muhtemel olması ve maliyetin güvenilir ölçülmesi gerekir. Sadece faturanın bulunması bu değerlendirmeyi tamamlamaz.

BÖLÜM 02

Maliyeti kalem kalem oluşturun

Satın alma bedelinden ticari indirimleri düşün. İade alınamayan satın alma vergileri ve varlığı amaçlanan yerde çalışabilir duruma getiren doğrudan maliyetleri ekleyin. Varsa sökme ve alanı eski durumuna getirme yükümlülüklerini de ayrıca değerlendirin. Her harcamayı otomatik olarak varlık maliyetine eklemeyin.

UYGULAMADA

Özgün örnek: Makine bedeli 500.000 TL, ticari indirim 20.000 TL, teslim yerine nakliye 12.000 TL ve gerekli montaj 8.000 TL olsun. Başka maliyet, vergi veya sökme yükümlülüğü olmadığını varsayalım. İlk maliyet: 500.000 − 20.000 + 12.000 + 8.000 = 500.000 TL.

BÖLÜM 03

Hesabın dayanağını saklayın

Çalışma dosyasında bedel, indirim, nakliye ve montaj belgelerini ayrı satırlara bağlayın. İlk maliyetin belirlenmesi sonraki amortisman ve değer düşüklüğü çalışmalarının başlangıcıdır; bu kısa örnek onların hesabını içermez. Uygulama öncesinde ilgili dönemin TMS 16 metnini kontrol edin.

ÖZGÜN UYGULAMA SORUSU

Özgün kontrol sorusu: 240.000 TL bedelle alınan makinede 10.000 TL ticari indirim, 6.000 TL gerekli nakliye ve 4.000 TL gerekli montaj vardır. Başka maliyet, vergi veya yükümlülük yoktur. İlk maliyet kaç TL olur?

Öğrenme amacıyla hazırlanmıştır. Resmî sınav sorusu değildir.

KAYNAK VE KAPSAM

Dayanağını bilerek çalışın.

Bu sayfa eğitim amaçlıdır. Bir işlemi değerlendirirken ilgili raporlama çerçevesini, hesap dönemini ve yürürlükteki resmî metni birlikte kontrol edin.

KGK — TFRS 2026 Seti, TMS 16IFRS Foundation — IAS 16: kapsam ve ilk maliyet
ÖĞRENMEYE DEVAM EDİNDiğer konuları keşfedin